Legelőször is hallgassátok meg Feri bácsi újévi köszöntőjét!

Az ókori Rómában március elsejével kezdték az évet. Január elseje a Julius Caesar-féle naptárreform után vált évkezdő nappá, melyet Janus isten tiszteletére nagy ünnepségekkel, lakomákkal és ajándékozással ünnepeltek meg.

A télközépre eső, karácsonyi, újévi évkezdés a napév szerinti időszámítással együtt honosodott meg Európában, s a római birodalomból sugárzott szét. Az egységes január elsejei évkezdést azonban sok nép csak az utolsó évszázadokban fogadta el...

Újév napjához is számos népszokás kapcsolódik. Azt tartották, hogy ami újév napján történik az emberrel, az ismétlődni fog egész évben, ezért igyekeztek a veszekedéstől is tartózkodni, hogy békességben éljenek. Január elsején is - mint sok jeles napon - munkatilalom volt. Nem volt szabad főzni, mosni, varrni, állatot befogni. Az év első napján nem volt szabad semmit kiadni a házból, mert ellenkező esetben egész esztendőn át minden kimegy onnan. Újévkor házról házra jártak köszönteni, felnőttek, gyerekek egyaránt. A Dunántúlon azt tartották, hogy a jókívánság akkor teljesedik be igazán, ha először férfi vagy fiú kíván a háznál boldog újesztendőt.

A 2008-as év utolsó szép versenyeredménye az Apáczai Kiadó által Dabason rendezett területi komplex természettudományi versenyen született. 8. osztályos csapatunk bejutott a megyei döntőbe. Gratulálunk Zab Mónikának, Orbán Biankának és Borsay Tamásnak, valamint felkészítő tanáraiknak: Emi néninek és Anna néninek.

Iskolánk honlapján már láthatjátok a karácsonyi ünnepélyünkről és a Mindent vagy semmit döntőjéről készült filmet. 

A tantestület is karácsonyozott. Feri bácsi, Orsi néni és Ildi néni pörköltje került az asztalra. 

Karácsonyi ünnepségünk keretén belül kerül sor hagyományosan legeredményesebb és leginkább példamutató elballagott tanítványaink kitüntetésére. Csizmadia Ádám Széchenyi-díjat, Budavári Ruben Széchenyi-plakettet, Bárdy Emese és Zentai Kinga dicsérő oklevelet vehetett át Feri bácsitól. 

Harmadszor lett magyar bajnok birkózásban Sárosi János. Keresztény Marcell riportját látjátok.

Ebben a nagy hidegben gondoljatok az ég madaraira! Segítsetek a környezetetekben élő vörösbegyeknek, cinkéknek, feketerigóknak átvészelni a telet! Zord fagy és összefüggő hótakaró esetén feltétlenül etetni kell őket. Ilyenkor több energiára van szükségük - már az életben maradáshoz is. Megtelepednek a kertetekben, ha rendszeresen gondoskodtok róluk.

Amennyiben nem laktok emeletes házban, legegyszerűbb étket szórni az ablakpárkányra. Ezt napi rendszerességgel megtehetitek. Ha a kis madarak odaszoknak az ablakotokhoz, közelről megfigyelhetitek őket.

Eldobható üdítős flakonból is készíthettek madáretetőt. Első lépésként az üveg szájára tekerjétek vissza a kupakját úgy, hogy közben csíptessetek alá kötöző zsineget vagy drótot. A flakon testéből vágjatok ki nyílást! Az egész pár perc alatt elkészül.

Rakjátok meg madáreleséggel! 
Új vagy régi faanyagból készíthettek madáretetőt. Ez lehet közös hétvégi, családi program vagy csoportos foglalkozás is. Miután megálmodtátok, hogy hogyan nézzen ki álmaitok etetője, vessétek papírra terveiteket! Számoljátok ki a szükséges anyagmennyiséget, majd szerezzétek be a hozzávalókat. Szabjátok ki a fő elemeket, és nem marad más hátra, mint azok összeszerelése.

Fákon, bokrokon, ablakban vagy erkélyen is elhelyezhető az etető. Minden esetben ügyelni kell arra, hogy szélvédett helyre kerüljön. Ne tegyétek túl alacsonyra, kóbor macska semmiképp se érhesse el! Olajos magvak: napraforgó, tökmag, kalászos termések, pl. búzaszemek, kukoricadara rendszeresen kerülhetnek bele. Az eleséget sose tegyétek a hóba, mindig olyan helyre kell tenni, ahol szárazon marad. A madarak igen kedvelik a nyers szalonnacsíkot is. A kihelyezett etetőket időnként ellenőrizzétek, töltsétek újra!

Hamarosan vége az első félévnek. Még egy hétig javíthattok a jegyeiteken.

Holnap mégsem kell iskolába jönni! A gázhiány és a várható hideg miatt nem lesz munkanap január 10-e. 

Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén 
 
Nem kívánok senkinek se 
különösebben nagy dolgot. 
Mindenki, amennyire tud, 
legyen boldog. 
Érje el, ki mit szeretne, 
s ha elérte, többre vágyjon, 
s megint többre. Tiszta szívből 
ezt kívánom.