Mit kell tudni a farsangi hagyományokról, zenés klipp az alsós jelmezekről, hírek versenyekről, Érd makettje, hógolyós tesiórák és persze közeledik a szülői bál!

FIGYELEM! Terjedelmi okokból a felsős farsang összefoglalója nem fért bele a netes kiadásba, így az hamarosan külön videóként kerül fel!

A farsang ideje vízkereszt napján, január 6-án kezdődik.

A vízkereszt kifejezés arra utal, hogy a keleti keresztény egyházak Jézusnak a Jordán folyóban való megkeresztelkedését ünnepelik ezen a napon.

A farsang utolsó napja a húsvéti ünnepkör kezdete, hamvazószerda. Az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából a pap hamvazószerdán keresztet rajzol a hívek homlokára, miközben ezt mondja: „Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!”. A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást.

Egyes években március 9-ig is kitolódhat a farsangi időszak, a hamvazószerda időpontja ugyanis legkésőbb március 10. lehet.)

A két ünnep közötti időszak a vidámságé.

Ilyenkor szabad a tánc, a bálok szervezése és a házasságkötés. A farsang tulajdonképpen a húsvétot megelőző negyven napos böjt előtti féktelen mulatozás időszaka.

A múlt hét végén került sor az alsós és felsős farsangi bálokra iskolánkban. A felsős bált a bálherceg, a bálhercegnő és udvarhölgyeinek tánca nyitotta meg.

A jelmezes felvonulás idén látványos volt. Az 5.a, az 5.c, a 6.a, a 6.b, a 6.c és a 8.c osztály osztályprodukcióval készült. 

Az egyéni fellépők között találkoztunk hawaii táncosnővel, titkos ügynökkel, Dart Véderrel és Marilyn Monroe-val személyesen. 

Kedden váratlanul megérkezett a karácsonyra várt hóesés. Minden osztály kihasználta a lehetőséget, és hócsatás tesiórát tartott. 

A 8.-osok  rendhagyó médiaóra keretében művészfotókat készítettek a hóesésben.

Az 5.a osztály technikaórán terepasztal segítségével a közlekedési szabályokat tanulta, különös tekintettel a kerékpáros közlekedésre.

Ezen a héten több tanulmányi verseny is volt. Szerdán írták a felsősök a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny iskolai fordulóját.

Csütörtökön biológiaversenyre került sor. 

Ezzel egy időben a Hunyadi Általános Iskolában 8.c-s csapatunk a 100 éves a Nyugat című városi versenyen képviselte iskolánkat. 

Ma délben indul szintén 8.-osokból álló 3 fős csapatunk megyei komplex természettudományi versenyre.  

Szombaton 6 órakor kezdődik a szülői farsangi bál, amelyen a nyitóműsor a legjobb farsangi diákprodukciókból áll hagyományosan. A tanári tánckar polkával készül. A bejáratnál finom fánk várja az érkezőket. A tombolasorsoláson ezúttal tehetséges tanulóink festményei is szerepelnek majd a megnyerhető díjak között. Mindenkit szeretettel várunk!