Versenyeredmények, az aradi vértanúkra emlékeztünk, kidobó- és duatlonverseny, szülői klub indult. Közeleg a papírgyűjtés és a Nagyszüleinktől tanultuk című páláyzat leadási határideje, szerdán Litz Jenő Kínai élményeiről mesél.

Az alsósok szép eredményeiről számolunk be először. A városi Benedek Elek mesemondó versenyen a 3.c-s Kecskés Dorka 1., a 4.b-s Révész Dávid pedig 3. helyezést ért el.

A tárnoki iskola is rendezett mesemondó versenyt a közelmúltban. Révész Dávid ezúttal még feljebb lépett a dobogón, az 1. helyezéssel térhetett haza. Gratulálunk mindkét tanulónak valamint felkészítő tanáruknak: Bárdos Ili néninek és Váli Zsuzsa néninek!

160 éve annak, hogy az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét.

Miután a magyarok az orosz csapatok előtt letették a fegyvert, tábornokok úgy hitték, hogy az oroszok megvédelmezhetik őket Haynautól(Hajnautól), de csalódniuk kellett: augusztus 23-án az oroszok átadták őket az osztrákoknak. Augusztus 25-én érkeztek Aradra a foglyok, s még aznap megkezdődtek a kihallgatások, melyeket követően felségsértés címén valamennyiüket halálra ítélték.

Haynau táborszernagy, a „bresciai (bressai) hiéna” október 6-ára, Latour (Látúr)halálának évfordulójára tűzte ki a kivégzéseket. Kilenc főtisztet, akárcsak a közönséges gonosztevőket, kötél általi halálra, négyet „kegyelemből” golyó általi halálra ítéltek.

Ezen a napon végezték ki Pesten gróf Batthyány Lajos első magyar miniszterelnököt is.

Október 6-a után is folytatódott a megtorlás; a Haynau táborszernagy által jóváhagyott kivégzéseknek esett áldozatul Kazinczy Lajos ezredes, Kazinczy Ferencnek, a nyelvújítás kiemelkedő alakjának a fia, akit magas katonai rangja miatt tizennegyedik aradi vértanúként is emlegetnek magyar történészek. Magyarok százai kerültek börtönbe, illetve kényszerültek bujdosni éveken keresztül a megtorlástól félve.

Mi mécsesgyújtással és egy szál virággal emlékeztünk az aradi vértanúkra.

Hétfőn ismét kidobó versenyt rendezett Ági néni, ezúttal a 6. évfolyam számára. Szoros küzdelemben a 6.c győzött, a 6.b lett a 2., a 6.a pedig a 3.

Szerdán városi duatlon versenyen vett részt 44 felsős tanulónk. Sok érmet hoztunk. A 4.-es lányok remekeltek: Bodnár Eszter 1., Juhász Petra és Krausz Anikó 2. lett. Az 5.-es Habos Tamás a 2. helyen végzett. A 6.-os lányok is 3 érmet hoztak, akárcsak a 4.-esek: Kirilla Lilla lett az 1., Krausz Ági a 2., Svingor Hanna a 3. A 6.-os fiúk között Kékesi Bendzsi 2. helyezést ért el. A 7. évfolyam két éremmel tért haza: Vörös Orsi 3. lett, Mülhauser Attila pedig 2. A 8.-osok szintén két érmet hoztak el: Vajda Virág 1. lett, Isa Dénes a 2 helyen ért célba. Gratulálunk az érmeseknek és a felkészítő tanároknak: Ági néninek és Kriszti néninek.

Október 20-án papírgyűjtés lesz. Déltől este hatig várjuk a mázsánál az érkező szállítmányokat. Kérjük, hogy a könnyebb, gyorsabb mérés érdekében kötegelve hozzátok a papírhulladékot!

Közeleg a „Nagyszüleinktől tanultuk” című pályázat leadásának határideje. Október 20-áig hozhatjátok a nagyszülőkkel együtt végzett munkáról készített fényképet, videofilmet. Emlékeztetőül elmondjuk, hogy a pályázatot nagyváradi testvériskolánk és saját iskolánk egymással karöltve hirdette meg. A pályázat célja a hagyományőrzés, a hagyományok megismertetése a fiatalokkal. A pályázat nyertesei bekerülnek iskolatörténeti könyvünkbe.

Kedden szülői klub indult a nagyiskolában családról, gyerekekről, nevelésről. A klubfoglalkozások témája a serdülőkor. Szeretettel várjuk azokat a szülőket, akik kamaszkorú gyermeket nevelnek, és szívesen beszélnék meg egymással gondjaikat, vagy segítséget várnak felmerült problémáik megoldásához. Havonta egy klubfoglalkozás lesz, a következő november 3-án, Kire hallgassak? címmel. A klubot Varga György vezeti.

Jövő szerdán, 14-én délután 18 órai kezdettel képes élménybeszámolót tart kínai utazásáról Litz Jenő. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!