Oltás az új típusú influenza ellen, halottak napja, folytatódik az új tanárok bemutatása, foci, rajzverseny lesz, nagyváradi vendégek.

Hétfőn a gyertyák a halottakért égtek. A halottak napja keresztény ünnep. A katolikusok november 2-án tartják, Mindenszentek napját követően, ünneplése azonban sok keresztény országban elterjedt a protestánsok között is. A bizánci szertartásban a pünkösd előtti szombaton tartják. Az ünnep a 11. században terjedt el széles körben a clunyi bencések hatására, és a 14. században vált hivatalossá. Aki nem tud kimenni a temetőbe, az otthon gyújt gyertyát szeretteinek ezen a napon.

Reméljük, kellemesen telt az őszi szünet, és sikerült már újra belerázódnotok a munkába! Folytatjuk új tanáraink bemutatását. Az őszi szünet előtt Hajni nénivel és Tünde nénivel beszélgettünk. Most Seregi Géza és Boros Péter tanár úrral készítettünk riportot.

Tekintettel a világjárványt okozó influenza magyarországi terjedésére, novemberben a nevelési és oktatási intézményekben a H1N1 vírus elleni védőoltásra kerül sor a 14 éven aluli gyermekek és az oktatási intézmények dolgozói körében. Az oltás segítségével az influenza megelőzhető. Ezáltal csökken a betegek száma, és kevesebb súlyos lefolyású, kórházi ápolást igénylő influenza megbetegedés várható. A 14 éven aluli gyermekek esetében a védőoltás beadásához a szülők beleegyező nyilatkozata szükséges. A nyilatkozatokat ezen a héten osztották ki az osztályfőnökök. Kérjük, hogy hozzátok vissza aláíratva minél hamarabb! Az influenza elleni oltóanyag térítésmentes.

Hétfőn folytatódott az Unicredit bank által meghirdetett versenysorozat. Ezúttal az 5. és 6. osztályos lányok fociztak. Az 5. évfolyamon az 5.c győzött, az 5.b lett a 2. helyezett, a 6. évfolyamon is a C-sek voltak a legjobbak, a B-sek végeztek a 2., az A-sok a 3. helyen. Október 20-án vége ennek a sorozatnak, ám a hétfői sportversenyek tovább folytatódnak, annyira kedvet kaptak az osztályok a versenyzéshez. Amennyiben a pályázaton sikerül elnyerni a 100.000 forintot, és ezt az összeget természetesen az iskolai sportélet színesítésére fogjuk felhasználni.

Ahogy már hosszú évek óta hagyomány , iskolánk ebben a tanévben is megrendezi a körzeti rajzversenyt. A verseny lehetőséget ad arra, hogy a tanulók kipróbálhassák kreativitásukat, hiszen a helyszínen kell a feladatot megoldani, adott idő alatt. Versenyünkre 4-8. évfolyamos tanulókat várunk, osztályonként 1 tanulót. A 4. és az 5. évfolyam versillusztrációt készít majd szabadon választott technikával. A 6. évfolyam csendéletet fest, színes technikával, adott színhangulatra. A 7. évfolyam csendéletet rajzol majd. Ők szénnel és pasztellal dolgozhatnak. A 8. évfolyam feladata: adott beállítás részletének lefestése, érdekes képkivágás keresése. Ők a ceruza, a szén, és a pasztell technika közül választhatnak. A mű elkészítéséhez 90 perc áll majd rendelkezésre. Az elkészült műveket szakmai zsűri bírálja el.

Csütörtökön nagyváradi vendégek érkeztek a 4.a osztályhoz. Két héttel ezelőtt ők jártak Nagyváradon, most izgatottan várták a másodikosokat, akikkel közös korcsolyázást és könyvtári foglalkozást terveznek többek között ezen a hétvégén.

A 7.a osztálynak nagyon sok idejébe került kiválogatni a hozott palackokat az előző elszállítás előtt. Szilvi néni azt kéri, hogy válogassátok külön a fehér és színes palackokat, ahogy ez ki is van írva a gyűjtőhelyen, és ne hozzatok mosószeres, öblítős flakonokat, kefires, joghurtos dobozokat. Sajnos ezeket nem veszik át tőlünk.

A diákönkormányzat ma értékeli a tantermek rendjét, tisztaságát. Ne hagyjatok szemetet magatok után!