Tantestületi kirándulás Erdélyben, fát ültettünk a madarak és fák napja alkalmából, komposztálót építettünk, a felsősök az édesanyákat köszöntötték.

Május 7-én, 8-án és 9-én tantesti kirándulás keretében Nagyváradra látogattak tanáraink. A vendéglátók a tőlük megszokott nagy szeretettel fogadták a széchenyiseket. Másnap Vajdahunyad várába is elkísérték az érdieket néhányan. A várbeli sétát Fazekas Tibor grafikusművész idegenvezetése tette emlékezetessé.Vajdahunyad várát Mikszáth Kálmán „a várak királyá”-nak nevezte. Az apjától örökölt kicsiny erősséget Hunyadi János építette ki kormányzói rangjához méltó lovagvárrá. Négy hatalmas pillérre támaszkodó fahíd vezet át a Zalasd folyó által kivájt mély és széles árkon, ezen keresztül lehet bejutni a várba. Nyugati oldalán húzódik a vár palotaszárnya, amely Hunyadi János alatt épült. Ennek alsó szintjét a lovagterem foglalja el. A Kaputorony keleti oldalán kívülről a Buzogány-torony és a Corvin János-bástya zárja le az ún. Aranyházat, amelynek belső falához 1458 után Szilágyi Erzsébet építtette a Mátyás-loggiát: ez az első fennmaradt reneszánsz építmény Erdélyben. A várkápolna délnyugati oldalánál egy kisebb udvaron áll a vár kútja.

A szárny külső, északkeleti sarkán áll a Hímes-torony. Az egész várat a déli oldalon kívülről a Fehér-rondella zárja le. A délnyugati rész az ún. Királyház.

A Kapisztrán-toronyból felvonóhídon keresztül közelíthették meg a védők ostrom esetén a vártól 35 méterre lévő Nebojsza-tornyot. A név jelentése szerbül: „Ne félj!” A Hunyadi idején fölépült ötszintes külső erődöt utolsó menedéknek szánták arra az esetre, ha az ostromlók behatoltak volna a várba. Gyilokjáró vezet hozzá. A várnak híres lakói voltak: Fráter György, Szilágyi Erzsébet, Török Bálint, Tinódi Lantos Sebestyén és Thököly Imre.

Nagyváradra visszaindulva Déva vára is útba esett. Az idő elszaladt, sajnos felmenni a várba már nem volt mód. Vasárnap az iskola udvarán egy-egy bográcsban hagyományos gulyás, valamint káposztás babos gulyás készült. Szorgos kezek tisztították, aprították a hozzávalókat. Miközben főtt az étel, rögtönzött dalárda alakult a résztvevőkből. A karmester, Miklós bácsi, pillanatok alatt megtanított egy dalt, amit aztán sok más népdal követett. Igazán jól sikerült mind a két bogrács, az ebéd ízlett mindenkinek.

A Vajdahunyad várában tett látogatás emlékére az idegenvezető-grafikus egy művének reprodukcióját kapta emlékbe minden érdi tanár. Délután egy amatőr gyűjtő fegyvertörténeti kiállításának megtekintése után a nagyváradi várban tett séta zárta a napot. A hazaindulás előtt a helyi majálisi specialitást, a micst ???kóstolták meg tanáraink. Egy utolsó közös éneklés után vett búcsút egymástól a két tantestület. A Vajdahunyad várában tett látogatás emlékére az idegenvezető-grafikus egy művének reprodukcióját kapta emlékbe minden érdi tanár.

A madarak és fák napja alkalmából nagylevelű császárfát ültettünk a nagyiskola udvarán. Oklevelét is kaptunk, amely tanúsítja, hogy mi vagyunk a fa örökbe fogadói.

Segítséggel, igen gondosan, szakszerűen ültettük el a csemetét. Ki kellett ásni egy 1 köbméteres gödröt, majd feltölteni humuszos földdel és zeolittal. A zeolit egy ásvány, amely megköti a vizet. Ebbe a tápanyagban gazdag födbe került a fa. Csak esővízzel szabad majd locsolni, a csapvíz ugyanis klórt tartalmaz. A klór pedig megöli azokat a hasznos baktériumokat, amelyek fontosak a fa számára.

Komposztáló hely is létesült ugyanekkor. A kijelölt helyen először egy ásónyom mélységben eltávolítottuk a földet. A mélyedésbe rétegesen kerültek különböző anyagok: először gallyak, erre egy sor avar, majd egy réteg föld következett. Ennek a tetejére konyhai zöldhulladék, majd ismét egy réteg föld. Az így elkészült halomba 30-50 cm-enként lyukakat kellett fúrni, ebbe öntöttük bele a talajbaktérium oldatot, amely elősegíti a humusz gyorsabb érését. A kész humuszt növények trágyázására fogjuk felhasználni. A biokertek elmaradhatatlan kelléke a komposztáló. Belekerülhet mindenféle konyhai nyesedék: krumpli- és almahéj, sőt tojáshéj is. Fontos a rétegezés! Minden sor konyhai hulladékot egy sor földdel kell megszórni. 5 kg földigiszta is dukál a komposztálóba, ezért kérük, mindenki hozzon egy földigilisztát, és tegye a komposztálóba.

Ezen a héten a felső tagozatosok köszöntötték anyák napja alkalmából az édesanyákat, nagymamákat

Gyűjtsétek és hozzátok a tejes és üdítős papírdobozokat! Összelapítva és kötegelve tegyétek a szelektív hulladékgyűjtőbe!